top of page

"Paradoxal Sleep", Group Exhibition, Gallery Genesis, Athens

Η gallery genesis γιορτάζει τα 8 χρόνια λειτουργίας της

με την ομαδική έκθεση

«Παράδοξος ύπνος»

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης Εγκαίνια: Τρίτη & 13 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 20:00 Διάρκεια έκθεσης: 13 έως 24 Φεβρουαρίου 2018

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Αθηνά Χατζή, Αλέκος Αμφιλόχιος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Αμπαριώτου, Αννίτα Καλημέρη, Αντώνης Σκαμπαβιρίας, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, Βασίλης Καρακατσάνης, Βασίλης Λιαούρης, Βασίλης Σελιμάς, Γεύσω Παπαδάκη, Γιάννης Ξανθούλης, Γιάννης Πετρής, Γιώργος Σαλταφέρος, Γκέντση Ρούτσης, Δικαία Δεσποτάκη, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κατερίνα Τσεμπελή, Κυριακή Μαυρογεώργη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Κώστας Παπαβλασόπουλος, Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, Μαίρη Νταγιαντά, Μαρία Γιαννίκου, Μάριος Βουτσινάς, Μάρκος Μπλάτσιος, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκη Πρόκου, Νίκος Γαβαλλάς, Πάβλος Χαμπίδης, Πέτρος Ματζάκος, Στέλιος Πετρουλάκης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Χαρίτων Μπεκιάρης, Χριστίνα Ακτίδη, Χριστίνα Δάρρα

«Οι άνθρωποι που ξυπνούν από τον παράδοξο ύπνο μπορούν να θυμηθούν πολλά όνειρα,

ενώ όσοι ξυπνούν από ύπνο μη παράδοξο θυμούνται ελάχιστα ή και καθόλου όνειρα».

Με τίτλο και αφετηρία έμπνευσης για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες τον παράδοξο ύπνο ή ύπνο REM (Rapid Eye Movement), η genesis gallery γιορτάζει τα 8 χρόνια λειτουργίας της.

Γνωστός και ως ύπνος των γοργών κινήσεων των ματιών, ο ύπνος REM αποτελεί το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από ενεργοποιημένα εγκεφαλικά κύματα που ταυτίζονται με τον πολύ ελαφρύ ύπνο ή την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στον βαθύ ύπνο. Ακόμη, από έλλειψη νορεπινεφρίνης στον εγκεφαλικό φλοιό, στην οποία οφείλονται και τα χαρακτηριστικά των ονείρων.

Στους ενήλικες, ο ύπνος REM καταλαμβάνει συνήθως το 20%-25% του συνολικού ύπνου και διαρκεί για 90-120 λεπτά. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου, συνήθως βιώνουμε 4 με 5 περιόδους ύπνου REM. Καθώς προχωρά η νύχτα, η περίοδος των σταδίων REM αυξάνεται και ο βαθύς ύπνος μειώνεται. Κατά τις πρωινές ώρες, ο ύπνος είναι ελαφρύς και συνίσταται κυρίως από περιόδους REM. Η σχετική διάρκεια του ύπνου REM διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Σε ένα νεογέννητο, ο ύπνος REM καταλαμβάνει το 80% του συνολικού ύπνου. Κατά την περίοδο REM, παρόλο που δεν υπάρχουν κυρίαρχα εγκεφαλικά κύματα, η δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου είναι παρόμοια με εκείνη που συντελείται τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι. Για τον λόγο αυτό, ο ύπνος REM αποκαλείται επίσης παράδοξος ύπνος.

Ο οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη τον ύπνο τύπου REM. Εάν για διάφορους λόγους ο οργανισμός τον στερηθεί, τότε την επόμενη φορά που θα αποκοιμηθεί, θα μεταβεί γρηγορότερα στο στάδιο REM, μειώνοντας τη διάρκεια των υπόλοιπων σταδίων.

Ξυπνώντας από ύπνο μη REM, οι άνθρωποι θυμούνται ελάχιστα ή και καθόλου όνειρα.

Ξυπνώντας από ύπνο REM, εξακολουθούν να θυμούνται πολλά από τα όνειρά τους.

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί, αφηγούνται μικρές προσωπικές στιγμές «Παράδοξου Ύπνου». Ανακτώντας θραύσματα ονείρων, ανακαλώντας ερμηνείες ιχνηλατημένες εκ νέου στον καμβά, κατασκευάζοντας μικρούς τρισδιάστατους κόσμους, διατρέχοντας αποσπασματικές σημειώσεις του υποσυνείδητου που αποκτούν νόημα και πάλι, τοποθετημένες επάνω στη ζωγραφική επιφάνεια.

Η έκθεση «Παράδοξος Ύπνος», αναζητώντας μυστικά σημάδια, ενδοσκοπικές ενατενήσεις που αμβλύνουν τη δυνητική ορατότητά του βλέμματος, μεσημβρινούς και νυχτερινούς ψιθυρισμούς και υπνωτιστικές εκμηστηρεύσεις, συγκεντρώνει προσωπικές καταγραφές που είναι πολύτιμες ακριβώς εξαιτίας της εξομολογητικής ελευθερίας μέσα στη συνθήκη της οποίας δημιουργήθηκαν.

Γιορτάζοντας τα 8 χρόνια λειτουργίας της σε μια δύσκολη εποχή, η genesis gallery επιλέγει να εξακολουθεί να ονειρεύεται...

Ίρις Κρητικού


Featured Posts
Ελέγξτε πάλι σύντομα
Μείνετε συντονισμένοι...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page